• Ten diepste geïnspireerd door Jezus Christus

Kerkcafé: "het Onze Vader als oefening voor de ziel" - 19.45 uur

Het "Onze Vader" is een van de bekendste gebeden ter wereld. Dagelijks wordt het door talloze mensen uitgesproken, individueel of in gemeenschap.

Het is een kort en krachtig gebed, dat in het dagelijks gebruik in uiteenlopende situaties telkens een nieuwe betekenis krijgt. Het is dan ook zeer de moeite waard om intensief met dit gebed bezig te zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het bidden van het "Onze Vader" een oefening voor de ziel is. 

Yvonne van den Akker-Savelsbergh studeerde Duits en Frans in Heidelberg en Parijs. Na jarenlang als vertaler internationaal werkzaam te zijn geweest, studeerde zij theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg waar zij tevens een proefschrift over het Onze Vader schreef. Ze concludeert hierin dat het Onze Vader verrassend aan betekenis wint wanneer het niet als een op zichzelf staand gebed wordt beschouwd, maar binnen zijn literaire context: in het licht van de Bergrede en van het gehele evangelie van Matteüs. Dan is te ‘horen’ dat het Onze Vader een meerstemmig gebed is. Die meerstemmigheid klinkt eveneens door in de wordingsgeschiedenis van dit gebed. Vele stemmen vormen tezamen een harmonieus geheel: die van de joodse traditie, van Jezus, van de bron waaruit Matteüs vermoedelijk heeft geput, van de gemeente(n) van Matteüs als ook van Matteüs zelf. In haar presentatie in het kerkcafé gaat Yvonne van den Akker vooral in op de betekenis van dit gebed ‘als oefening voor de ziel’ .

Dinsdag 19 februari, Fonteinkerk

  • 19.45 uur inloop met koffie/thee
  • 20.10 uur presentatie en gesprek
  • na afloop (ca 21.30 uur) glaasje wijn of fris
Logo Fonteinkerk Rotterdam

Contact

Om deze video of embedded content te zien, moet u cookies accepteren.

Pas uw cookievoorkeuren aan

smily 

De Fonteinkerk

is er voor iedereen